Doğum Günü Kutlamak Günahmı? (Question)
Doğum günü kutlamalarının caiz olup olmadığı konusunda ele alınması gereken temel husus; bir kimsenin doğumunu yani yeni yaşa basacak olmanın mutluluğunu meşru ölçüler çerçevesinde paylaşmak dine uygun görülebiliyor iken yılbaşı gibi eğlence kutlamalarının farklı kültürlere benzememek açısından kutlanması caiz değildir
Contents
- 1 Doğum günü kutlamak günah mıdır?
- 2 Doğum günü kutlamak kimin adeti?
- 3 Doğum günü pastası kesmek günah mi?
- 4 Islamda Anneler Günü Günah mı?
- 5 Caiz değil ne demek?
- 6 Islamda Noel ve yılbaşının yeri var mıdır?
- 7 Doğum günü kutlamak doğru mudur?
- 8 Doğum günü kutlaması nereden geliyor?
- 9 Mum üflemek nereden geliyor?
- 10 Evlilik yıldönümünü kutlamak caiz mi?
- 11 Babalar gününü kutlamak caiz mi?
- 12 Anneler günü diye bir gün var mı?
- 13 Anneler günü var mı?
- 14 Anneler günü aslında nedir?
Doğum günü kutlamak günah mıdır?
Bu itibarla İslam’ın temel inanç ve ahlâk esasları ile toplumun genel örfünü gözetmek kaydı ile doğum günü kutlaması için toplanmakta ve bu münasebetle hediyeleşmekte bir sakınca yoktur.
Doğum günü kutlamak kimin adeti?
Çünkü Katolik kilisesi doğum günü kutlamayı Pagan adeti ilan etmişti. Pagan adetleri de Hristiyan inancına tehdit olarak kabul edilirdi. 15.yy’da ise Alman fırıncılar özellikle çocuklarının birinci yaşlarını kutlamak isteyen aileler için tek katlı pastalar üretmeye başladılar.
Doğum günü pastası kesmek günah mi?
Adet olduğu için bir sakınca arz etmez ve günah kabul edilmez. Birçok İslam âlimi bu hususta hem fikir olmuştur. İslam dünyasında da mum dikmek, tanrıya tütsü ile dilekte bulunmak putperest inanç sisteminin esası olduğundan kesinlikle yeri yoktur. Pasta Kesmek: Tatlı veya pasta kesilmesinde bir sakınca görülmemiştir.
Islamda Anneler Günü Günah mı?
Annemize hediyeler alarak sevgimizi gösterdiğimiz bu günün kutlanılmasında dinen bi sakınca yoktur. İslam ‘a karşı ters düşen bir durum olmadığından dolayı kutlanılması caizdir. Fakat Anneler gününü sadece bir güne mahsus olarak hatırlamak, dinimize göre tavsiye edilen bir şey değildir.
Caiz değil ne demek?
Caiz değil mekruh, haram, küfür, sahih değildir, itibar edilmez anlamları taşımaktadır. Caiz olmak ve caizdir kelimeleri ise bir iş veya olay karşısında işlenmesinde ve yapılmasında sakınca bulunmamak anlamı taşımaktadır.
Islamda Noel ve yılbaşının yeri var mıdır?
Bu kutlama kültürü de ülkemize batı ülkelerinden transfer edilmiştir. Oysa İslam Dini’nin buna kesinlikle bir izni yoktur.
Doğum günü kutlamak doğru mudur?
Doğum günü kutlamalarının caiz olup olmadığı konusunda ele alınması gereken temel husus; bir kimsenin doğumunu yani yeni yaşa basacak olmanın mutluluğunu meşru ölçüler çerçevesinde paylaşmak dine uygun görülebiliyor iken yılbaşı gibi eğlence kutlamalarının farklı kültürlere benzememek açısından kutlanması caiz değildir
Doğum günü kutlaması nereden geliyor?
Gerçekte ise ilk doğum günü kutlaması çıkış noktası, yine uzaylı olduklarına inandığım MISIR FİRAVUNU için yapılmıştır. Mısır’dan bu kutlama törenlerini alan Yunanlılar ise bu partilere doğum günü pastasını ve Ay Tanrıçası Artemis için ay ışığını hatırlatan mumları da eklediler.
Mum üflemek nereden geliyor?
DOĞUM GÜNÜ MUMU: YUNANLILAR Bu gelenek zamanla tanrılarının doğum gününü kutlayan Yunanlılara aktarıldı. Pastanın üzerinde yanan mumlar aslında kötü ruhları kovmak için kullanılıyordu. Aynı zamanda mumun üflenmesiyle ortaya çıkan duman aracılığıyla insanların dualarının tanrılara ulaştığı düşünülüyordu.
Evlilik yıldönümünü kutlamak caiz mi?
İslamiyet’te özel günler: Cenâb-ı Hak tarafından verilen Cuma günü, Mevlid-i Şerif ve Üç ayların içerisinde bulunan Regaip, Beraat, Kadir gecesi gibi günlerdir. Dinimizde; Babalar, Anneler, Evlilik yıl dönümü, Sevgililer günü gibi özel günler yoktur.
Babalar gününü kutlamak caiz mi?
Evrensel bir kutlama olarak ortaya çıkan bu gibi günlerde, İslam’a aykırı haram bir fiil işlenmediği takdirde, kutlanmasında bir sakınca yoktur. Hatta, eğer anne- babaya karşı gerçekten bir saygı ve sevginin geliştirilmesine ve onlara yardım ellerinin uzanmasına bir katkı sağlıyorsa, bu İslam açısından da hoş görülür.
Anneler günü diye bir gün var mı?
Her sene Mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanan Anneler Günü, 2021 yılında 9 Mayıs’da kutlanacak.
Anneler günü var mı?
Her sene Mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanan Anneler Günü, 2021 yılında 9 Mayıs’a denk geliyor.
Anneler günü aslında nedir?
Anneler günü, anneleri onurlandıran özel bir gündür. Değişik günlerde ve değişik ülkelerde kutlanır. Bu günde anneler çeşitli hediyeler alır. ABD’de Anna Jarvis’in kaybettiği kendi annesi için 1908 yılında başlattığı anma günü, 1914 yılında Kongre’nin onayıyla Amerika Birleşik Devletleri çapında genişledi.